Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Síly velmi rychlé reakce NATO nemohou čelit Rusku. Jaký je záložní plán?

NATO
NATO
Foto: NATO

Londýn - Síly velmi rychlé reakce NATO nemohou být vyslány do východní Evropy v případě války s Ruskem. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na dva alianční generály. NATO proto počítá s tím, že obranu svého východního křídla zajistí jinak.

Aliance se v roce 2014 v reakci na ruský postup na Ukrajině rozhodla posílit obranu svého východního křídla vytvořením nových sil velmi rychlé reakce o 5000 mužích. Podle dvojice generálů NATO by ale tyto síly byly při přesunu a rozmisťování příliš zranitelné, než aby je bylo možné vyslat do Polska nebo pobaltských zemí.

NATO proto nově zvažuje například rozmístění celkem čtyř praporů do trojice pobaltských zemí a do Polska.

I přes nedostatky považují alianční činitelé síly velmi rychlé reakce za důležitý prvek společné obrany, který je možné využít, aby dokázaly udržet v mezích občanské nepokoje nebo situace, kdy dochází k překročení aliančních hranic.

Činitelé NATO jsou přesvědčeni, že Moskva by takové "hybridní" prvky využila, aby proti alianci poštvala její protivníky před vypuknutím otevřených bojů.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy