Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nobelovu cenu za mír? Odnést si ji může Merkelové, favoritem je však někdo jiný

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Oslo - V pátek 6. října v 11:00 SELČ bude v Norsku vyhlášen držitel letošní Nobelovy ceny za mír a jako obvykle se spekuluje, kdo ji dostane. Mezi favority patří vyjednávači, kteří v roce 2015 pomohli uzavřít dohodu o omezení jaderného programu Íránu výměnou za zrušení hospodářských sankcí namířených proti němu.

U sázkových kanceláří je nejvíce favorizován papež František, německá kancléřka Angela Merkelová a dobrovolní záchranáři v Sýrii přezdívaní Bílé helmy se svým šéfem Raídem Sálihem.

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová, bývalý šéf americké diplomacie John Kerry a íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf jsou nejvhodnějšími kandidáty, prohlásil ředitel norského mírového institutu Prio Henrik Urdal.

Vzhledem k rekordnímu počtu uprchlíků ve světě a pokračujícím konfliktům a krizím v Sýrii, Afghánistánu či kolem muslimské menšiny Rohingů v Barmě má podle norského mírového institutu velké šance na zisk Nobelovy ceny za mír také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v čele s komisařem Filippem Grandim.

Třetí tipem norského mírového institutu je turecký opoziční deník Cumhuriyet a nyní souzený bývalý šéfredaktor listu Can Dündar, jejichž případ symbolizuje potlačování svobody tisku ze strany režimu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Urdalův předchůdce v čele norského mírového institutu Kristian Berg Harpviken, který patří mezi nejuznávanější experty při předpovídání budoucích laureátů, zase uvedl, že letošní Nobelova cena za mír by mohla být výzvou novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby respektoval lidská práva. Podle něj by ocenění mohla dostat například Americká unie občanských práv (ACLU), která mimo jiné podala žalobu na Trumpova protiimigrační opatření.

Podle sázkových kanceláří by mohl být oceněn také hráč americké Národní fotbalové ligy Colin Kaepernick, který zahájil trend pokleknutí během americké hymny před zápasy, jímž američtí sportovci vyjadřují podporu hnutí proti policejnímu násilí na černoších.

Ocenění by mohl ale dostat i vězněný saúdskoarabský bloger Raíf Badáví, ruská obhájkyně lidských práv Svetlana Gannuškinová či spolupracovník americké tajné služby NSA Edward Snowden.

Loni Nobelovu cenu za mír dostal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos za to, že dojednal mírovou dohodu s levicovými povstalci z hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Témata:  Nobelova cena EU uprchlíci Angela Merkelová Papež František

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy