Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci chtějí pryč z Evropy, plavou zpět na Blízký východ

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Migranti, kteří uvízli v Řecku, jsou stále zoufalejší. Řada z nich se chce vrátit do zemí, ze kterých do Evropy přišli, a vydávají se na neméně nebezpečnou cestu zpět na Blízký východ.

Agentura DPA popisuje příběh šesti migrantů, kteří uvízli na egejském ostrově Chios a rozhodli se doplout zpět do Turecka. Řecká pohraniční stráž ale tento pokus považuje za mimořádně riskantní, jelikož se jedná o 15 kilometrů dlouhou plavbu a na moři jsou silné proudy.

O doplavání do Turecka vlastními silami se ale pokusilo mnohem víc migrantů. Řecká média například upozornila na případ, kdy pohraniční stráž vylovila z moře nedaleko pobřeží tří lidi. Dohoda mezi EU a Tureckem totiž prakticky zmařila šance migrantů, kteří se na člunech dostali z Turecka do Řecka v naději na udělení azylu.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) překročilo během uplynulých 17 měsíců Egejské moře přes milion lidí. Téměř 1200 dalších se utopilo. Mnozí uprchlíci jsou skonomickými migranty z Asie a Afriky. V Řecku však řada z nich uvízla a úřady je nakonec vrátí do Turecka.

Dalším způsobem, kteří se migranti rozhodli bojovat za udělení azylu, je hladovka. Drží ji stovky uprchlíků v provizorním táboře na někdejším aténském letišti Ellinikon. List Kathimerini uvedl, že migranti protestují proti kvalitě jídla a špatným životním podmínkám. V táboře s 3500 obyvateli se šíří průjmová onemocnění, a to zejména u dětí.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy