Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci NATO by mohli do čtyř let odejít z Afghánistánu

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Vojáci NATO budou moci do čtyř let opustit Afghánistán. Dnes to v rozhovoru s BBC uvedl tamní prezident Ašraf Ghání.

Prezident Ghání v rozhovoru přisvědčil, že poslední tři roky po odchodu cizích jednotek nebyly pro Afghánistán jednoduché. "Bylo to, jako když dvanáctiletý převezme zodpovědnost, jež přísluší třicetiletému; ale během následujícího procesu jsme dospěli. Co se týče vedení a řízení, vše je nyní, jak má být," uvedl Ghání.

V zemi zůstává 14.000 vojáků NATO, kteří se bojů s hnutím Taliban neúčastní - působí v roli poradců a cvičí afghánské vojáky.

Podle BBC bude nemálo vojenských analytiků považovat Gháního čtyřletý bezpečnostní plán za přílišný optimismus: jsou to teprve tři roky, co bojová mise NATO skončila a odpovědnost za boj s Talibanem a dalšími povstalci převzala afghánská armáda.

Podle americké armády má afghánská vláda pod kontrolou méně než dvě třetiny země. Zbytek ovládá Taliban a další ozbrojené skupiny. Minulý rok afghánská armáda přišla o deset procent bojové síly: zhruba 7000 vládních vojáků bylo zabito, 12.000 zraněno a tisíce dalších dezertovaly.

Témata:  Afghanistán NATO (Severoatlantická aliance) Ašraf Ghání

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy