Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský premiér Rajoy obviňuje katalánské vůdce z autoritářské snahy o nezávislost

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy dnes v parlamentním proslovu obvinil katalánské regionální vedení z autoritářství a ze snahy prosadit nezávislost, kterou chce jen málokdo. Zároveň odmítl zprostředkování vyjednávání o řešení krize.

"Jsme svobodní, když všichni dodržujeme zákony; co není legální, není demokratické," tvrdil premiér. "Vždycky jsme byli otevřeni dialogu, rád bych na to upozornil. Vždy jsem dával najevo, že jsem ochoten pochopit a vyřešit problémy Katalánska," dodal.

Katalánci podle něj neměli důvod pořádat referendum. "Je to úmyslná strategie, jak oddělit Katalánsko od Španělska navzdory většině Katalánců a Španělů," pokračoval Rajoy. Cílem autoritářů v čele katalánských institucí prý bylo postavit Katalánce proti sobě.

"Nikdo nemůže být spokojen s tím, co se stalo 1. října, s tou volební fraškou a obrazem, který dala. To všechno se nemělo stát, ale jediní zodpovědní jsou ti, kteří chtěli uskutečnit toto hlasování i přes jeho nezákonnost," uzavřel Rajoy.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy