Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestina bude mít jednotné vedení? Hnutí Hamas se dohodlo s rivalem Fatah

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Gaza - Radikální hnutí Hamas, které po deset let ovládalo Gazu, se dohodlo s umírněným Fatahem na politickém smíru. Palestinci by tak opět mohli mít jednotné vedení.

Na svém webu to dnes uvedlo Palestinské informační centrum, které cituje agentura Reuters. Podrobnosti budou oznámeny dnes na konferenci v egyptské Káhiře, kde od úterý pokračují rozhovory mezi oběma znepřátelenými stranami.

Hamas je oslabený izraelskou a egyptskou blokádou. Minulý měsíc souhlasil s předáním moci v Gaze vládě podporované Fatahem palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

To si po vnitropalestinském rozkolu před deseti lety udrželo moc na Západním břehu Jordánu.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) HAMÁS Palestina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.