reklama

Studiem tučňáků v této části Antarktidy se s podporou Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zabývají vědci z francouzského střediska pro vědecký výzkum od roku 2010. Pozorují kolonii 18.000 párů tučňáků kroužkových a zjistili, že poslední reprodukční období na přelomu let 2016 a 2017 přežila pouze dvě mláďata.

"Vlivem rozlomení ledovce Mertz v roce 2010 podmínky dozrávají k tomu, že se to může opakovat častěji, moře před kolonií se mění," řekl Yan Ropert-Coudert z výzkumné stanice. To, že i v budoucnu mláďata v kolonii nepřežijí, může podle něj ovlivnit také změna teploty, síla a směr větru a nestálost vodních ploch, které se vytvářejí mezi ledem.

Tučňáci se živí výhradně krilem, tedy malými mořskými korýši. V Antarktidě se jim až dosud dařilo, ale v poslední době je ohrožují klimatické změny, které mají vliv na odtávání pobřežního ledu a na ústup ledovců. Mláďata dokážou přežít ve sněhu, ale ne v dešti. Množství potravy se mění s oteplováním vody.

Kolonie, kterou se vědci zabývají poblíž ledovce Mertz, měla před čtyřmi lety 20.196 párů. Sezonu ale nepřežilo ani jedno mládě. I tehdy se změnily podmínky na pobřeží a mláďata navíc promokla v době, kdy ještě neměla vodě odolné peří. Pak se prudce ochladilo.