Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdské milice YPG chtějí rychlý konec války. Boje o Rakku skončí tenhle víkend, slibují

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Podle kurdských milicí YPG by mohly boje o Rakku o víkendu skončit. Do města, které bylo dlouho poslední baštou džihádistů v Sýrii, dorazilo několik desítek autobusů určených k evakuaci radikálů IS a jejich rodin.

Arabsko-kurdská koalice SDF zahájila ofenzivu v červnu, venkovské oblasti v okolí města se osvobozovaly po několik předchozích měsíců. Ve městě je stále 600 až 700 členů IS.

Mluvčí kurdských milicí YPG, které se na osvobozovací operaci podílejí, řekl, že se boje o Rakku blíží k závěru. "Dnes nebo zítra (v neděli) bude Rakka osvobozena," sdělil agentuře Reuters.

Islámští radikálové se nechali v srpnu evakuovat i s rodinami z bojiště na libanonsko-syrské hranici, což bylo poprvé, kdy souhlasili s odchodem z území, které předtím bylo pod jejich kontrolou.

V Rakce je podle odhadů OSN možná až 8000 civilistů. Arabsko-kurdská koalice SDF se snaží pomoci jim dostat se z bojiště, kde je teroristé z IS drží jako lidské štíty.

Témata:  Sýrie Islámský stát Kurdové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy