Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak by vypadala válka mezi USA a Ruskem? Jaderné střely nad hlavami, Evropa spálená na prach

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Jednou z největších hrozeb současnosti je Severní Korea. Není tomu ale tak dávno, kdy hrozil ozbrojený konflikt kvůli jinému státu, Ukrajině. Ta vyvolala obavy nejen díky ruské intervenci, ale upozornila také na snahy východní armády o destabilizaci pobaltského regionu. Právě ten by podle analytika Petra Webera mohl být vůdodem, díky kterým by se rozhořel spor mezi Spojenými státy a Ruskem. Uvedl to ve svém komentáři pro server Week.

To, že by spory o Ukrajinu vyvolaly válku mezi USA a Ruskem, je dnes už velmi nepravděpodobné. Na druhou stranu je však členem NATO mnoho států sousedících s Ukrajinou (například Polsko, Rumunsko, Slovensko a Maďarsko) a nesmíme zapomínat ani na Baltské státy, o nichž se neustále hovoří jako o možných cílech další ruské expanze.

Pokud by se některý z těchto států rozhodl Ukrajině pomoci a dostal by se tak do války s Ruskem, mělo by NATO povinnost zasáhnout. To samé by platilo, i pokud by se Rusko rozhodlo jeden z těchto států obsadit (i když to je velmi nepravděpodobné). Pokud jsme se něco naučili z první světové války, je to fakt, že obrovské krvavé konflikty mohou vzniknout i z těch nejmenších neshod.

Pokud bychom nad tímto uvažovali během studené války, asi bychom si představovali něco jako souboj mezi King Kongem a Godzillou – která velmoc by zvítězila ve finálním souboji na život a na smrt? Rusko ale není Sovětský svaz a vývoj vojenských technologií neustal v roce 1991.

USA je mnohem bohatší než Rusko a utrácí více peněz za armádu a vývoj technologií. To ovšem neznamená, že by USA válku vyhrálo levou zadní – jak se naučil již Napoleon i Hitler, Rusko je ochotno obětovat vše za vítězství na vlastní půdě.

Jeden z možných scénářů je atomová válka. USA i Rusko ve svém arzenálu mají nespočet jaderných hlavic, které jen čekají na vypuštění – USA jich má 7700 a Rusko 8500 (jak tedy vidíte, Rusko je na tom v tomhle ohledu o něco lépe). Pokud přidáme ještě další světové mocnosti, Čína má 250 jaderných hlavic, Francie 300 a Spojené království 225. Co to znamená? Pokud by došlo k atomové válce, jednalo by se o totální masakr, destrukci prakticky všeho, co by stálo v cestě.

Další možností je konvenční válka ve východní Evropě. Předpokládejme, že USA a Rusko spolu bojují na východní frontě s tím, že USA má podporu NATO. Rusko by ovšem mělo výhodu domácího prostředí a většinu svých sil již na místě – a posily by čekaly hned za dveřmi. Nesmíme ale zapomínat ani na to, že NATO by Rusko mělo prakticky obklíčeno ze všech stran.

Důležitým faktorem by bylo i to, že ruská a americká armáda se navzájem velmi dobře znají – spolupracovaly spolu na obrovském počtu misí po celém světě a znají tak navzájem své taktiky, slabiny a výhody. Něco podobného se v žádné válce ještě nevyskytlo a nedá se tedy přesně předpokládat, jaké by to mělo následky.

Poslední možností je válka pomocí prostředníků. Tento scénář by ze všech těch špatných byl asi nejlepší – to ovšem neznamená, že by sebou nenesl obrovské množství obětí na lidských životech. Podobnou věc jsme zažili již v Afghánistánu a Vietnamu – USA (a možná i NATO) by financovalo ukrajinskou armádu a Rusko by zase podporovalo pro-ruské separatisty, kteří by bojovali pomocí guerillové války. Ostatní státy by tak války byly ušetřeny a USA by mělo nad Ruskem výhodu. Z Ukrajiny by se však stalo bojiště dvou velkých světových mocností a není snad třeba připomínat, jak dopadla válka ve Vietnamu.

Témata:  USA Rusko válka Ruská armáda U.S. ARMY

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy