Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání jsou v plném proudu: V Rakousku se rýsuje černo-modrá koalice

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouské deníky dnes píšou o přelomu, poté co v nedělních parlamentních volbách zvítězili lidovci (ÖVP) 31letého ministra zahraničí Sebatiana Kurze a historicky nejlepšího výsledku málem dosáhla populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Liberální deník Die Presse píše, že Rakousko se dnešním dnem politicky posouvá o kus dál doprava. "Politická krajina roku 2017 chtě nechtě odráží to, jak se v roce 2015 skutečně posunulo mínění v Rakousku," napsal respektovaný list. V době uprchlické krize podle deníku vláda velké koalice dlouho argumentovala a jednala proti mlčící většině v zemi. "To ukázal nedělní volební výsledek zcela zřetelně," soudí Die Presse.

Také levicově liberální Der Standard soudí, že Rakousko je po neděli politicky více napravo a není to příliš překvapivé, stejně jako vítězství Kurze. "Kurz vedl téměř bezchybnou maratonskou kampaň. Nevyskytly se žádné přehmaty, ale ani obsahové rohy a hrany, které by stály za zmínku a na nichž by uvízl," píše Der Standard.

Žádné velké chyby se podle komentáře listu nedopustila ani FPÖ, která dokonce ani nemusela příliš tvrdě zdůrazňovat svůj tvrdý postoj vůči uchazečům o azyl, když tento "part od ní přátelsky převzala ÖVP", soudí Der Standard.

"Černo-modrá (ÖVP-FPÖ) koalice není jen dobře možná, ale měřeno nenávistnou kampaní, kterou proti sobě svedly červení (sociální demokraté, SPÖ) a černí, i pravděpodobná. Na ústavní černo-modrou většinu to sice nestačí, ale příliš vzdálená není. To je nejvíce alarmující ze všech zpráv z této volební neděle," domnívá se Der Standard.

Podle vídeňského deníku Wiener Zeitung se Rakousko nachází v přelomovém bodě. "Jakkoli se nyní ÖVP může těšit na vytoužené dobytí kancléřství, stojí tak před Kurzem těžké časy," předpokládá deník Österreich. Kurz totiž bude muset podle listu vysvětlit, jak si změnu ve skutečnosti představuje.

Regionální deník Salzburger Nachrichten upozorňuje, že do Kurze byla vkládána velká očekávání. "Laťka pro mladého vítěze voleb je položená vysoko, velmi vysoko. V triumfu, jako je tento, už leží zárodek příští porážky. Sebastian Kurz bude posuzován podle očekávání, která vyvolal. Ta jsou obrovská," zhodnotil Salzburger Nachrichten.

Témata:  Svobodná strana Rakouska Rakousko noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy