Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiimigrační Svobodní v rakouské vládě? Přišla první reakce Merkelové i Junckera

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Brusel/Berlín - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes popřál vítězi nedělních rakouských voleb Sebastianu Kurzovi úspěch při sestavování stabilní a proevropské vlády. Úspěch Svobodné strany Rakouska (FPÖ) v parlamentních volbách je podle německé kancléřky Angely Merkelové velkou výzvou pro rakouskou politiku.

Mluvčí eurokomise Margaritis Schinas řekl, že Juncker napsal nynějšímu rakouskému ministru zahraničí a šéfovi Rakouské lidové strany (ÖVP) dopis a dnes měli také hovořit telefonicky.

Schinas se opakovaně vyhnul přímé odpovědi na otázku, jak Evropská komise vnímá možnost, že by se do vlády dostala výrazně euroskeptická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Ta skončila na druhém místě před sociální demokracií (SPÖ) nynějšího kancléře Christiana Kerna.

"Rakousko bude brzy předsednickou zemí EU a rakouské předsednictví tak bude hrát samozřejmě velkou roli při utváření mnoha oblastí evropské budoucnosti," poznamenal Schinas. Rakousko bude unii předsedat ve druhé polovině příštího roku, pomyslné unijní žezlo převezme od Bulharska.

Merkelová vyjádřila potěšení z toho, že v rakouských volbách zvítězili lidovci Sebastiana Kurze, kterému už v neděli telefonicky gratulovala. Dobrý výsledek lidovců, kteří jsou partnerskou stranou jejích křesťanských demokratů, přinesla podle ní mimo jiné Kurzem energicky vedená obnova strany, neobvyklé sestavení kandidátek nebo moderní kampaň.

"Na druhé straně je poměrně silná FPÖ velkou výzvou pro politické síly v Rakousku," poznamenala také šéfka německé vlády, podle níž rakouské volby ukázaly i na tamní problémy. Výsledek protiimigrační FPÖ, která získala 27,4 procenta hlasů, Merkelová srovnala s podobně zaměřenou Alternativou pro Německo (AfD), která v zářijových parlamentních volbách ve spolkové republice dostala 12,6 procenta.

Témata:  Svobodná strana Rakouska Jean-Claude Juncker Angela Merkelová Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy