Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU je společný nástroj, ne superstát, zuřil Tusk. Srovnání s Hitlerem je absurdní

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel – Boris Johnson, bývalý starosta Londýna a aktivní zastánce odchodu Velké Británie z Evropské unie, v rozhovoru pro britský The Sunday Telegraph srovnal EU s Hitlerovým Německem. Jak informuje britský deník The Telegraph, odpověď ze strany Donalda Tuska, předsedy Evropské rady, na sebe nenechala dlouho čekat.

Tusk ve svém vyjádření Johnsonovo srovnání odsoudil a jeho argumenty nazval „absurdními". Deník podotýká, že jde v případě Donalda Tuska o výjimečnou situaci, jelikož tento politik obvykle ostré výroky svých kolegů nekomentuje.

„Jde o otázku esence Unie, která je na kontinentě pokládána stále častěji. Každý v každé zemi má právo organizovat referenda a ptát se na ty nejtěžší otázky," uvedl Tusk. „My, zastánci EU, také máme právo a povinnost bránit naši vizi Evropy," vysvětlil.

„Bránit neznamená někoho poučovat a britští občané toto rozhodnutí učiní sami. Nepotřebují žádné našeptávače, obzvláště ne z Bruselu. Tohle vím velmi dobře. Ale když slyším, že je EU srovnávána s plány a projekty Adolfa Hitlera, nemůžu zůstat zticha. Takové absurdní argumenty by měly být zcela ignorovány, pokud by je ale nevyslovil jeden z nejvlivnějších politiků vládnoucí strany," zlobí se Tusk.

„Boris Johnson překročil hranice racionální debaty a projevila se jeho politická amnézie. V jistém slova smyslu ukázal stav mysli a emocí mnoha Evropanů nejen ve Velké Británii. To by ale nemělo být omluvou tohoto nebezpečného výpadku," uvedl.

„EU může být obviňována z mnoha věcí, ale i tak zůstává nejefektivnější obranou vůči tragickým a nebezpečným konfliktům mezi evropskými národy. Dnes si tuto banální a možná nudnou pravdu musíme připomínat. Jedinou alternativou unie je politický chaos, návrat k národnímu egotismu a návrat k vítězství antidemokratických tendencí, které by mohly vést k opakování historie. Jsem přesvědčen, že EU je naším společným nástrojem k řešení problému. Společným nástrojem, ne superstátem," dodal Tusk.

Témata:  Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy