Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská premiérka přišla s dalším ujištěním ohledně práv občanů EU

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová slibuje občanům Evropské unie žijícím v Británii, že po brexitu budou moci v zemi zůstat. Nyní trvalý pobyt budou moci snadno "směnit" za takzvaný status usedlíka.

Na 100.000 unijních občanů, kteří odebírají vládní e-mailové novinky týkající se této problematiky, dostane od Mayové zprávu, v níž je předsedkyně vlády mimo jiné ujistí, že je nechce používat jako páku na Brusel. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž Mayová příslušný text zveřejní na svém facebooku. Konzervativní premiérka dnes míří do Bruselu na summit EU.

Předsedkyně vlády v e-mailu rovněž uvede, že Londýn a Brusel mají dohodu o právech asi tří milionů občanů EU v Británii "na dosah ruky". Podle ní vznikne skupina složená z expertů na technologie a právo a občanů EU žijících v Británii, jejímž úkolem bude zajistit, aby celý proces postupoval hladce.

Otázka budoucích práv občanů EU v Británii a Britů v zemích evropské sedmadvacítky je jedním ze zásadních sporných témat při jednáních o brexitu. Brusel chce zajistit, aby unijní občané žijící v Británii měli po brexitu v Británii stejná práva, jakým se těší nyní.

EU rozdělila rozhovory o brexitu s Londýnem do dvou fází, kdy nejprve hodlá dojednat podobu samotného britského odchodu a teprve poté začít diskutovat o budoucí podobě vzájemných vztahů. Práv občanů se týká první fáze. Britská strana ale tlačí na co nejrychlejší zahájení druhé fáze, která zahrnuje širokou oblast, sahající od významné otázky obchodu přes spolupráci v obraně a bezpečnosti až třeba po školství a kulturní výměnu.

Podle britských médií čelí Mayová silnému tlaku ze strany zastánců "tvrdého brexitu" v Konzervativní straně, kteří chtějí, aby Bruselu dala ultimátum: buď bude unie souhlasit se zahájením rozhovorů o budoucích obchodních vztazích, nebo Londýn jednání s Bruselem opustí. Britský tisk dnes k tomu píše, že unie dozajista Mayové nevyhoví, ale bude se snažit zaobalit to tak, aby premiérku na domácí scéně ještě více neoslabila.

Témata:  Brexit Theresa Mayová Velká Británie EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.