Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiérkou Nového Zélandu bude 37letá Ardernová, přirovnávají ji k Macronovi a Trudeauovi

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Wellington - Premiérkou Nového Zélandu se po zářijových volbách stane Jacinda Ardernová (37), šéfka Novozélandské strany práce. Bývá přirovnávána k dalším mladým, charizmatickým vůdcům, jako je kanadský premiér Justin Trudeau či francouzský prezident Emmanuel Macron.

Volby 23. září vyhrála vládní Novozélandská národní strana dosavadního premiéra Billa Englishe, nepodařilo se jí ale získat většinu. Ve 120členném parlamentu obdržela 44,4 procenta odevzdaných hlasů, což jí zajišťuje jen 56 poslaneckých křesel. Koaliční jednání se táhla takřka měsíc.

Dosud opoziční Novozélandská strana práce ("labouristé"), která v hlasování získala 36,9 procenta hlasů a 46 poslaneckých mandátů, se nakonec na spolupráci dohodla s nacionalistickou stranou Nový Zéland především, která získala 7,2 procenta hlasů a devět míst v parlamentu. Koalici Ardernové budou podporovat také Zelení, kteří skončili čtvrtí, nebudou ale součástí vlády, napsala agentura AP.

Ardernová, která bude podle AP nejmladší vůdkyní Nového Zélandu za více než 150 let a třetí ženou v čele vlády. V předvolební kampani slibovala mimo jiné investovat více peněz do zdravotní péče a vzdělání, nechat postavit tisíce cenově dostupných bytů a vyčistit znečištěné vodní toky. Ardernová vedení Novozélandské strany práce převzala v srpnu a úspěch labouristů ve volbách analytici přičítají především jí.

Témata:  Nový Zéland Jacinda Ardernová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy