Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko staví základnu u Palmýry. Nemá žádné povolení

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Rusko buduje novou základnu v syrské Palmýře, a to v její chráněné části, kde jsou archeologické památky. O povolení přitom nikdo nežádal.

Na satelitních snímcích pořízených analytickou společností DigitalGlobe jsou patrné stavební práce na okraji starobylé Palmýry, kterou poničili radikálové z IS. Rusko na místo poslalo pyrotechniky, kteří zneškodnili nálože, jež radikálové při ústupu za sebou nechávají.

Maamún Abdalkarím, který řídí syrské oddělení památek a muzeí, řekl, že přítomnost ruských a syrských vojáků je zárukou toho, že se IS do Palmýry nemůže vrátit. Rusové podle něj budují objekty, v nichž jsou ubytovny, kanceláře a kliniky.

Syrský opoziční aktivista Usáma Chatíb sdělil, že Rusové stavějí prefabrikované domy a stany na severním okraji archeologického naleziště. Místo, kde jsou nyní Rusové, je podle něj zhruba 100 metrů od zbytků starověkých chrámů a triumfálního oblouku.

Hlavní archeolog řekl, že od jeho pracoviště si nikdo nevyžádal povolení. "Odmítáme vydat povolení ke stavbě uvnitř (historické části), i kdyby šlo jenom o jedinou malou místnost ať pro syrskou armádu, ruskou armádu nebo kohokoli jiného. Nikdy takové povolení nevydáme, protože by to bylo v rozporu s archeologickým zákonem," řekl.

"Ve válce někdy archeologické úřady nemají slovo a poměry jsou diktovány bezpečnostními ohledy. Jakmile se ale situace zlepší a vrátí se mír, rozhodně požádáme o odstranění těch staveb," dodal.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie Ruská armáda

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy