reklama

„Pokud nebudou zahájeny okamžité kroky, může to mít naprosto devastující dopady na chov a na dostupnost jídla," upozornil vyslanec OSN v Iráku Fadl Zubí. Mnohaletý konflikt v Iráku zásadně poškodil irácké zemědělství. Asi třetina Iráčanů, což je zhruba 12 milionů lidí, má ale zemědělství stále jako hlavní zdroj obživy.

V případě, že zvířata mají vysoce nakažlivé choroby, mohla by propuknout epidemie, která by se šířila napříč Irákem, mimo jeho hranice a dokonce by se mohla přenést na člověka, stojí v prohlášení OSN.

Mohla by se šířit například brucelóza, což je bakteriální onemocnění podobné chřipce, jež se může přenést na člověka po konzumaci nepasterizovaného mléka z infikovaných zvířat. Dále by se mohla šířit slintavka a kulhavka, což je akutní, vysoce nakažlivé virové onemocnění sudokopytníků, které však člověka nijak zásadně neohrožuje.

Vakcinace se má týkat asi milionu ovcí, koz, krav a buvolů patřících asi 210.000 pastevců žijících v oblasti. Tato zvířata pro ně často představují jediný zdroj obživy.

Samozvaný Islámský stát se zmocnil Mosulu, druhého největšího města v Iráku, a označil ho za hlavní město svého chalífátu v Iráku v roce 2014. Z rukou IS město dobyla irácká armáda letos v červenci.