Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Steinmeier se sešel s Putinem, řešili vzájemné vztahy

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes na schůzce se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem v Moskvě vyzval k posílení důvěry a zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi.

Jedná se o první návštěvu německého prezidenta v Rusku od roku 2010. Vztahy mezi Německem a Ruskem zůstávají napjaté kvůli ruské anexi Krymu z roku 2014 a boji proruských separatistů na východě Ukrajiny, které podle Západu Rusko podporuje. Německo rovněž obviňuje Rusko, že se vměšuje do jeho vnitřní politiky, což Moskva popírá.

"Je důležité, abychom jako prezidenti využili této příležitosti a pokračovali v dialogu ve snaze zlepšit naše dvoustranné vztahy, z jejichž stavu nemůžeme být šťastní," řekl Steinmeier Putinovi na úvod jednání.

"Jsem přesvědčen, že musíme překonat odcizení, které v posledních letech vzniklo mezi našimi zeměmi. Obě strany se musejí snažit najít dlouhodobá řešení existujících krizí," dodal.

Sociální demokrat Steinmeier, který v minulosti působil jako ministr zahraničí, opakovaně vyzývá k intenzivnějšímu dialogu s Moskvou. Jeho strana, která po čtyřech letech v koaliční vládě s konzervativci kancléřky Angely Merkelové míří do opozice, si přeje postupné zmírňování sankcí EU uvalených na Rusko v souvislosti s jeho rolí na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Putin přivítal první návštěvu německého prezidenta v Rusku po sedmi letech. "Doufám, že vaše návštěva podpoří rozvoj bilaterálních vztahů a pomůže posílit vztahy mezi našimi vládami," podotkl.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Vladimír Putin Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy