Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zklamaná Ukrajina: Savčenková si trest pravděpodobně odsedí v Rusku

Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva – Ruské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že dlouho očekávaná výměna vězňů mezi Moskvou a Kyjevem zatím neproběhne. Ukrajinská pilotka Naďa Savčenková tak zatím zůstane v ruském vězení. Uvedl to server The Moscow Times.

Savčenková měla být vyměněna za dva ruské vojáky - Alexandra Alexandrova a Jevgenije Yerofeyeva. Tato dohoda byla dojednávána na nejvyšší úrovni.  I když obě strany hlásily výměnu jako téměř jasnou věc, vše nakonec podle všecho dopane jinak..

Ruský ministr spravedlnosti Alexandr Konovalov řekl v úterý tiskové agentuře RIA Novosti, že dohoda by mohla být naplněna pouze v případě, že by si Savčenková odseděla v ukrajinském vězení celý trest.

Ruský soud ji za podíl na zabití ruských novinářů odsoudil na 22 let. Ruští vojáci Alexander Alexandrov a Jevgenij Jerofejev dostali 14 let za „účast na ozbrojené agresi proti Ukrajině".

„Výměnný proces je zdlouhavá věc. Neděje se jen na základě výměny. Je to stejný mezinárodní proces, podle kterého se ruská vláda řídí v případě jakýchkoliv vzájemných vztahů s jinými zeměmi – vždy jde o dvoustrannou dohodu. Tyto transfery se občas nepodaří uskutečnit," vysvětloval Konovalov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už na konci dubna mluvil o tom, že se Savčenková „za pár týdnů vrátí domů". Podle právničky ruských vojáků, kteří měli být za letkyni vyměněni, se však výměna zdá stále méně pravděpodobná.

„Aby k ní došlo, Ukrajina by musela uznat trest Savčenkové a Rusko by muselo udělat totéž v případě dvou vojáků. Je zřejmé, že to ani jedna strana neudělá," vysvětlovala právnička Olga Sokolovskaja pro Rádio Svobodná Evropa.

Témata:  Naděžda Savčenková Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy