Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánská autonomie? Pro Brusel se nic nemění, evropské země autonomii neuznávají

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Jediným partnerem pro dialog zůstává Španělsko, po Evropskou unii se po dnešním hlasování katalánského parlamentu o nezávislosti nic nemění. V reakci na dnešní katalánské vyhlášení nezávislosti to uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Jde o první reakci z horních pater EU na dnešní krok regionálního parlamentu, který schválil rezoluci o katalánské nezávislosti. Doufám, že španělská vláda dá přednost síle argumentu před argumentem síly," doplnil na twitteru šéf summitů EU jen krátce před tím, než v Madridu španělský Senát rozhodl o dočasném omezení katalánské autonomie.

O zavádění konkrétních opatřeních vůči Katalánsku bude v příštích hodinách a dnech rozhodovat španělská vláda. Ta má zasednout už dnes večer.

Zástupci EU se v minulých dnech a týdnech k dění ve Španělsku vyjadřovali jen neradi a zdrženlivě. Opakovaně ale upozorňují na potřebu udržení vlády práva a zdůrazňují, že Madrid má právo na své straně.

Katalánští zastánci samostatnosti se přitom neúspěšně snažili zajistit si právě EU jako prostředníka v dialogu s madridskou vládou. Situací se příliš nezabývali ani šéfové států a vlád evropského bloku na svém posledním summitu minulý týden.

Evropské země autonomii neuznává

Dnešní deklaraci o vytvoření samostatného Katalánska neuznává ani německá vláda. Berlín v oficiálním stanovisku ke kroku katalánského parlamentu rovněž vyjádřil podporu jasnému postoji španělského premiéra Mariana Rajoye ohledně zajištění a obnovy ústavního pořádku.

Spolková vláda sleduje s obavami vyhrocení situace, vyvolané "dalším porušením ústavy ze strany katalánského parlamentu", uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert. "Suverenita a územní celistvost Španělska jsou a zůstanou nedotknutelné," zdůraznil Berlín s tím, že jednostranně vyhlášená nezávislost Katalánska tyto principy narušuje. "Spolková vláda takové vyhlášení nezávislosti neuznává," stojí v prohlášení.

Německá vláda rovněž "podporuje jasný postoj španělského ministerského předsedy ohledně zaručení a obnovy ústavního pořádku". Berlín také vyjádřil naději, že účastníci sporu využijí všech možností k dialogu a ke snížení napětí.

Podobná prohlášení dnes vydala také britská, italská i francouzská vláda. Úřad britské premiérky Theresy Mayové v prohlášení uvedl, že rezoluce je založena na lidovém hlasování, které španělský ústavní soud označil za nelegální, a vyslovil se pro zachování jednoty země. Francouzský prezident Emmanuel Macron novinářům řekl, že španělský premiér Mariano Rajoy má jeho podporu a zůstává jeho jediným politickým partnerem. Naproti tomu skotská separatistická vláda uvedla, že postoj katalánské vlády chápe a respektuje. 

Témata:  Donald Tusk Španělsko EU Katalánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy