Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gayové jsou mučeni, znásilňováni a zabíjeni. V 70 zemích jsou homosexuální vztahy stále trestné

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Zákony kriminalizují vztahy osob stejného pohlaví stále platí ve více než 70 státech. V mnoha zemích úřady používají k perzekuci gayů a leseb zákony o dobrých mravech či veřejném pořádku.

Za posledních 20 let zrušilo asi 25 zemí zákony, které kriminalizují vztahy osob stejného pohlaví. Na půdě OSN v pátek zaznělo, že více než 70 zemí stále trestá homosexuální chování, přičemž v některých za něj hrozí i trest smrti. 

Vitit Muntarbhorn, první nezávislý odborník OSN vyšetřující násilí a diskriminaci vůči osobám s menšinovou sexuální orientací, hovořil o "globálním trendu dekriminalizace homosexuálních vztahů". V posledních pěti letech v tomto směru zrušilo zákony alespoň pět zemí: Belize, Lesotho, Mosambik, Palau a Seychely.

"Příslušníci komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů) čelí množství nehorázných útrap, včetně zabíjení, znásilňování, mučení, bezdůvodného věznění, únosů, obtěžování, fyzických a psychických útoků," dodal ovšem Muntarbhorn.

Jeho práce vzbudila minulý rok odpor řady afrických členů OSN, kteří zpochybňovali její právní základ a tvrdili, že OSN upřednostňuje otázky sexuálních menšin před diskriminací na základě rasy či vyznání. Muntarbhorna se dokonce snažili odvolat, návrh ale neprošel.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) homosexuálové zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy