Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trh s volebními hlasy: V Dominikánské republice podvádějí všichni

Dominikánská republika, vlajka
Dominikánská republika, vlajka
Foto: Pixabay

Santo Domingo - Lidé v Dominikánské republice v tom vidí jednoduchý přivýdělek. Několik mladých povědělo serveru bloomberg.com, jak mění svou hlasovací kartu za peníze a některé plány jsou opravdu k neuvěření.

Devatenáctiletý Jayson jde poprvé k volbám, ale výsledky voleb jsou mu jedno. První co udělal se svou hlasovací kartou bylo, jak ji co nejlépe proměnit v peníze. Nakonec řekl serveru, že dostal 22 dolarů, což je v přepočtu 526 korun.

Měl připraven také plán B, kdy si chtěl kartu přilepit na čelo a chodit po ulici, dokud ho neosloví někdo s nabídkou. Jeho kamarád Luis byl na tom ještě lépe, ten dostal o 150 korun více. "Vzal jsem si peníze, ale budu si hlasovat pro koho chci," řekl.

Výsledky voleb ale ukázaly, že ne všichni přemýšleli jako Luis. Znovu zvolený prezident Danilo Medina vyhrál se 62 procenty, což je obrovské číslo. Opozice ihned přispěchala s kritikou, že volby nejsou platné kvůli podvodům a taky tomu, že předběžné výsledky byly známy v době, kdy se ještě mohlo hlasovat.

Podvádí všechny strany

Volební komisař Roberto Rosario řekl, že do podvodů byly zapojeny všechny zúčastnění, takže výsledky se nebudou měnit a dodal, že je to na samotných stranách, aby vyčistily podvody a korupci z politiky.

V prohlášení amerického pozorování voleb stálo, že před volebními místnostmi stáli lidé s kartami v ruce a prodávali své hlasy. Celý tento proces umožnil nový systém voleb, který zavedly úřady právě kvůli tomu, aby se nepodvádělo.

V průkazech je zaveden otisk dotyčného, kterým se u volby musí prokázat, tím se zamezilo, že lidé hlasovali vícekrát, nebo za úplně cizí osobu. To ale otevřelo úplně nový trh s volebními hlasy.

Organizátoři kampaní se dokonce chlubí tím, kolik hlasů koupili. Maria řekla že v sobotu se svými kolegy koupili zhruba 200 hlasů v hlavním městě Dominikánské republiky. Chodili s obálkami s penězi a přesvědčovali obyvatele.

Témata:  Dominikánská republika volby podvod

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy