Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský konflikt má politické řešení, zní z Moskvy

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Astana - Syrský konflikt má politické řešení. Řekl to dnes v Astaně novinářům šéf ruské delegace Alexandr Lavrenťjev.

Právě v Astaně začalo sedmé kolo rozhovorů o Sýrii, jichž se kromě syrských zástupců účastní také představitelé Ruska, Íránu a Turecka.

Lavrenťjev řekl, že syrský prezident Bašár Asad je připraven účastnit se přípravy nové ústavy, podle níž se budou konat parlamentní a prezidentské volby. Lavrenťjev také řekl, že je Rusko připraveno umožnit na svém území zasedání "syrského lidového kongresu", v němž bude zastoupena vláda i opozice.

Astanská jednání, která skončí v úterý, se zaměřují na vojenské a technické záležitosti. Díky minulým kolům se podařilo vyjednat čtyři zóny příměří, a to v Idlibu, Homsu, Ghútě a na jihu Sýrie.

Na šestém kole rozhovorů, které se konalo v září, Rusko a Turecko oznámily, že se dohodly na vyslání společné jednotky do Idlibu, aby tam zajistily bezpečnost. Lavrenťjev dnes řekl, že je Rusko připraveno sehrát v Idlibu roli zprostředkovatele mezi Tureckem a syrským režimem, který považuje přítomnost turecké armády na syrském území za nelegální.

Témata:  Sýrie Syrská krize Rusko ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy