Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z brutálního náletu v Libyi je podezírán Egypt, zemřely hlavně ženy a děti

Sukhoi Su-24MK Fencer-D (Libyan Air Force)
Sukhoi Su-24MK Fencer-D (Libyan Air Force)
Foto: xairforces.net

Tripolis - Během leteckých úderů ve východolibyjském městě Derna zahynulo v pondělí 15 lidí včetně žen a dětí. Desítky osob utrpěly zranění. Libyjští představitelé dnes z náletů obvinili Egypt, jehož letadla v pondělí operovala u hranic s Libyí

Město Derna se již delší dobu nachází v obklíčení Libyjské národní armády (LNA), která na město občas letecky zaútočí. Pondělní nálety trvaly podle jednoho místního obyvatele asi hodinu a zasáhly jižní část města a okolní kopcovitou oblast do vzdálenosti 20 kilometrů.

Libyjský poslanec Hamad Bandak dnes uvedl, že zraněných bylo kolem 50 a šlo převážně o místní obyvatele. Nálet údajně zasáhl dům na východě Derny, kde zemřely hlavně ženy a děti, které navštěvovaly nemocného příbuzného. Zbytek obětí tvoří rodina pastýře, která během chladného večera seděla u ohně, řekl Bandak agentuře AP.

Městská rada obvinila z "brutálního náletu" Egypt. Ten v pondělí prováděl letecké operace v libyjsko-egyptském pohraničí a armáda oznámila, že zlikvidovala šest vozidel převážejících zbraně a zabila několik "kriminálních živlů".

Derna je pobřežní město vzdálené asi 265 kilometrů na západ od libyjsko-egyptské hranice. Ovládá ji koalice islamistických bojovníků a teroristická skupina tvořená bývalými povstalci z libyjského povstání v roce 2011 známá jako DMSC.

Témata:  Libye Egypt EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy