Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský džihádista volá o pomoc: Jsem zděšen chováním IS, chci se vrátit domů

Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Mladý terorista, který odcestoval do Sýrie, aby bojoval za Islámský stát, se chce vrátit do Velké Británie a čelit spravedlnosti. Tvrdí, že je naprosto zděšen tím, co se děje v takzvaném "Chalífátu Islámského státu".

Jednadvacetiletý Shabazz Suleman zmizel na rodinné dovolené v Turecku před třemi lety. Odcestoval do Rakky, do nedávna hlavního města teroristů v Sýrii. Teď však mladík kontaktoval prostřednictvím šifrovaných zpráv redakci deníku The Times. Tvrdí, že je zděšený džihádismem, a proto se rozhodl opustit teroristickou skupinu.

Přes šifrované zprávy uvedl, že prošel „intenzivní" indoktrinací ze strany IS. „Nikdy jsem si nemyslel, že mi byl vymýván mozkem, dokud jsem neviděl, jak zachází s jinými sunnity,“ přiznává britský džihádista.

Terorista, který je dnes zřejmě v rukou tureckých milic, údajně také přiznal, že absolvoval výcvik zbraní a vykonával strážní povinnosti, ale popřel, že by se účastnil jakéhokoliv zabíjení.

Jeho otec, Afzal Suleman (46), podle deníku také tvrdí, že jeho syn byl civilistou a že se za dva roky u IS nezapojil do bojů. „Konečně, pokud spáchal zločin, měl jít k soudu. Chceme ho jen mít doma,“ řekl.

Podle odhadů se k IS přidalo asi 850 Britů. Polovina z nich už se zřejmě do země opět vrátila. Max Hill, britský advokát specializující se na terorismus a poradce vlády v této oblasti, uvedl, že teenageři, kteří „odcestovali [a připojili se k IS] z naivity, a kterým byl možná s nějakým způsobem po cestě vymyt mozek", by nemuseli být stíháni.

Prohlásil, že úřady „by se měly zaměřit na jejich opětovné začlenění do společnosti a že by se měly odklonit od myšlenky, že kvůli této cestě ztratí celou generaci".

Někteří politici to ale vidí úplně jinak. Ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart řekl, že jediný způsob, jak se vypořádat s britskými bojovníky IS, kteří působili v Sýrii, je „zabít je“. „To jsou lidé, kteří se v podstatě vzdálili od jakéhokoli druhu loajality vůči britské vládě," řekl pro BBC.

„Jako členové Islámského státu jsou absolutně oddaní myšlence vytvoření chalífátu, věří v extrémně nenávistnou doktrínu, která zahrnuje zabíjení sebe sama, zabíjení druhých a snahu o použití násilí a brutality k vytvoření státu jako vystřiženého z osmého století nebo sedmého století," varuje.  „Obávám se, že pro nás představují vážné nebezpečí a my nemáme jinou možnost, než je zabít," prohlásil politik pro BBC.

Témata:  Islámský stát Sýrie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy