Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CSU se po volbách nedaří. Bavorský premiér Seehofer zváží pokračování v politice

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Mnichov - Bavorský premiér Horst Seehofer (68) zváží v příštích týdnech svou politickou budoucnost. Předseda Křesťanskosociální unie (CSU) je po propadu své straby v zářijových volbách do Spolkového sněmu pod velkým tlakem.

CSU sice v parlamentních volbách v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů a měla i lepší výsledky než sesterská Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové v ostatních spolkových zemích. Oproti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu, což zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách v příštím roce CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Seehofer se chce budoucností svou i stranickou zabývat po skončení předběžné fáze rozhovorů o nové německé vládě mezi konzervativní unií CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. "Jakmile skončí sondovací fáze, budu jeden až dva dny přemýšlet, a pak jasně řeknu, jaké uspořádání si představuji," poznamenal. Předběžné rozhovory by měly skončit zhruba za dva týdny.

Už dlouho se mluví o tom, že Seehofera by v čele strany i bavorské vlády rád vystřídal tamní ministr financí Markus Söder, čemuž se ale Seehofer podle pozorovatelů dosud všemi silami snažil zabránit. Kdyby se Seehofer rozhodl své současné funkce opustit, mohl by si svou politickou kariéru ještě prodloužit jako člen vlády na spolkové úrovni.

Témata:  Horst Seehofer Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy