Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci by se mohli státům vyplatit, uvádí deník

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Jeden z hlavních argumentů lidí, kteří odmítají uprchlíky a jejich přijímaní, je fakt, že jejich ubytování, živení a další péče stojí stát značné finance. Britský deník The Guardian ale nyní uvádí, že by se v dlouhodobém měřítku státům migrace mohla vyplatit.

Server s odkazem na Philippa Legraina, bývalého ekonomického poradce prezidenta Evropské komise, uvádí, že uprchlíci v Evropě vytvoří nová pracovní místa, zvýší poptávku po službách a zaplní prázdná místa na trhu práce.

Legrain se navíc nedomnívá, že by uprchlíci mohli způsobit pokles mezd nebo zvýšit nezaměstnanost mezi domácími pracovníky.

Podle jeho výpočtů přijetí velkého množství uprchlíků navýší veřejný dluh státu, ale zároveň pomůže růstu ekonomiky v poměru, který je pro stát výhodný – téměř dvě ku jedné.

Svou zprávu uzavírá větou: „Investice jednoho eura do uprchlíků přinese během pěti let na ekonomických benefitech téměř dvě eura." Legrain doufá, že jeho studie pomůže vyvrátit mýtus, že uprchlíci v západních společnostech způsobí ekonomické problémy.

„Hlavním mylným dojmem je, že uprchlíci jsou zátěží – a je to přitom dojem, který sdílí i zastánci přijetí uprchlíků," uvádí a dodává: „Ale to není pravda. Ačkoliv je hlavní motivací pro přijetí uprchlíků samozřejmě fakt, že prchají před smrtí, po svém příchodu mohou přispět k ekonomice," dodává.

„Jednoduše řečeno, není tu fixní počet pracovních míst. Uprchlíci, kteří je zaberou, je také vytváří. Když utrácí své výplaty, zvyšují poptávku po lidech, kteří nabízí zboží a služby, které vyžadují," shrnuje Legrain.

Na závěr vyzývá, aby došlo k urychlení začleňování uprchlíků do pracovní síly. Domnívá se, že by jim mělo být umožněno pracovat už v době, kdy se o jejich žádosti o azyl teprve rozhoduje.

Témata:  uprchlíci ekonomika migrace

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy