Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asadovy jednotky budou bojovat o Idlib, chtějí získat Rakku

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Síly věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi brzy zahájí operaci s cílem opětovně získat severozápadní město Idlib a další oblasti na východě Sýrie. Řekl to dnes Alí Akbar Velajátí, poradce íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. 

Informovala o tom agentura Reuters. Většinu provincie Idlib a jejího stejnojmenného hlavního města kontroluje džihádistická aliance Tahrír aš-Šám (dříve An-Nusra), která je někdejší odnoží mezinárodní teroristické sítě Al-Káida. Syrské a ruské nálety v oblasti si vyžádaly životy stovek civilistů.

„Brzy bude osvobozena východní Sýrie a pak okolí Idlibu," uvedl Velajátí. V úterý se setkal s Asadem, který oznámil, že syrská vojska a jejich spojenci budou bojovat i po skončení operace v Dajr az-Zauru, kde vytlačují radikály z Islámského státu z jejich posledních bašt.

Asadova poradkyně Busajna Šábánová následně v televizním rozhovoru řekla, že turecké a americké jednotky jsou na syrském území ilegálně a vláda se k nim proto bude chovat jako k "okupantům". Syrská armáda podle ní rovněž hodlá „osvobodit" Rakku, kterou z rukou IS v polovině října dobyly arabsko-kurdské milice SDF s podporou USA.

Už minulý týden Velajátí řekl, že syrská armáda brzy obrátí pozornost na Rakku a dobude ji z rukou arabsko-kurdských milicí. Poradce íránského duchovního vůdce obvinil SDF a Spojené státy ze snahy Sýrii rozdělit, což se podle něj projevuje zejména na jejich činnosti v Dajr az-Zauru.

Syrská armáda nyní s ruskou podporou bojuje proti IS ve východní provincii Dajr az-Zaur, hlavně na západním břehu řeky Eufrat. V této provincii, která je bohatá na ropu, proti radikálům bojují rovněž arabsko-kurdské milice. Ty se však soustřeďují spíše na východní břeh řeky.

Témata:  Sýrie Írán Bašár Asad

Aktuálně se děje

9. května 2024 18:29

Polsko na hranici s Běloruskem posiluje kovovou bariéru

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy