Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin a Trump nebudou řešit jen KLDR, mluvit by měli i o Sýrii

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington/Hanoj - Spojené státy a Rusko se blíží dohodě o vyřešení války v Sýrii, uvedl agentura AP. Pokud by se ji podařilo dojednat už nyní, oznámili by ji prezidenti Donald Trump a Vladimir Putin dnes ve Vietnamu, kde jsou oba na summitu zemí APEC.

Dohoda o Sýrii se rýsuje vzhledem k úspěchu boje proti extremistům z organizace Islámský stát (IS). Syrská armáda se spojenci, k nimž patří Rusko, tento týden IS vytlačila z posledního většího města, pohraničního Búkamálu. Boj proti IS přestává být proto prioritou a důraz se přesouvá na konflikt mezi povstalci a prezidentem Bašárem Asadem.

Porážka IS znamená pro USA a Rusko ztrátu společného nepřítele. Obě země teď budou působit na opačných stranách civilního konfliktu, Rusko jako Asadova opora, Spojené státy jako záštita Asadových oponentů.

Teď se do rozhovorů dostává i téma Íránu a přítomnosti jeho milicí v Sýrii, což je zdrojem obav Izraele - amerického spojence. Jak USA, tak Izrael chtějí zabránit tomu, aby íránské milice zůstaly v Sýrii natrvalo. Írán neuznává Izrael a hrozí mu zkázou.

Jedním z probíraných řešení je vytvoření nárazníkové zóny podél hranice mezi Izraelem a Sýrií. Jedná se rovněž o Asadově roli a také o rozšíření mandátu společného monitorovacího střediska, které bylo letos založeno v Ammánu jako dozorčí pracoviště nad dodržováním příměří v jihozápadní Sýrii.

K setkání Trump-Putin ve Vietnamu se Washington staví od počátku rezervovaně. Schůzka prý není v zájmu USA. Kreml si nechává ke schůzce stále otevřené dveře.

Témata:  Sýrie USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy