Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlická krize teprve začne. Z Afriky bude proudit do Evropy 10 až 20 milionů běženců

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Wellington - Tisíce lidí musí každoročně utéct před přírodními katastrofami vyvolané klimatickými změnami. A do budoucna bude mnohem hůř. Nedávná studie varovala, že uprchlická krize teprve začne, z Afriky bude proudit do Evropy deset až dvacet milionů uprchlíků, kteří se budou chtít schovat před globálním oteplováním.

Státy proto už nyní přemýšlejí nad tím, jak budou s krizí bojovat. Nejpokrokovější jsou přitom v otázce lidé na Novém Zélandu, kde se nyní přemýšlí o vytvoření víz pro uprchlíky, kteří budou muset hledat nový domov kvůli klimatickým změnám. Program prozatím bude garantovat ochranu pro 100 lidí ročně.

Projekt země zatím cílí především na ostrovní národy v Pacifickém oceánu, kde už nyní mizí vesnice z pobřeží kvůli zvyšování hladin oceánů na základě tání ledovců. Podle expertu přijde každou vteřinu jeden člověk o domov v důsledku klimatických změn. A ten počet se bude v následujících letech neustále zvyšovat.

"Vlády, které se připravují už nyní, dělají skutečně moudré rozhodnutí," tvrdí Geoff Dabelko z Univerzity v Ohiu. Nový Zéland je v tomhle směru skutečně revoluční, země přitom patří k té skupině států, kde víza získáte v tom nejsložitějším a nejdelším procesu. Úřady každého, i turistu, chtějí pečlivě zkontrolovat.

Podle studie už o své domovy od roku 2006 přišlo kolem 25,4 milionů lidí, do roku 2050 se očekává útěk až 200 milionů uprchlíků z rovníkové oblasti. Austrálie a Nový Zéland očekávají nápor z pacifických ostrovů, zatímco sahelská Afrika spíše zvolí útočiště v Evropě.

Nový Zéland se rozhodl jednat s předstihem, i když žádná oficiální diskuze na toto téma se na půdě Organizace spojených národů ještě neuskutečnila. Podle nynějších zákonů by uprchlík před klimatickými změnami měl být považován za nelegálního migranta.

Podle Ženevské úmluvě o uprchlících z roku 1951, je uprchlík právní termín používaný pro ty, kteří potřebují ochranu kvůli perzekucím, které jim hrozí na základě "rasy, náboženství, národnosti či příslušenství k nějaké politické skupině". Žádný stát zatím nevnímá klimatické změny jako důvod k perzekucím.

Podle výzkumu Univerzity z Yorku v roce 2016 se státy příliš nehrnou do toho, aby vytvořili novou kategorii či rozšířili definici uprchlíka, pokud k tomu nemají nějaký historický precedent. Důvody, proč lidé migrují, jsou odjakživa velmi různorodé a málokdy lze najít pouze jeden faktor. Klimatické změny se však do budoucna stanou jedním z hlavních vlivů.

Témata:  globální oteplování uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy