Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron a Steinmeier otevřeli 1. světové války

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Hartmannswiller (Francie) - Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier dnes otevřeli francouzsko-německé muzeum připomínající padlé za 1. světové války.

Vyzdvihli přitom přátelství mezi oběma zeměmi a vyslovili se pro reformy v Evropě.

"Pouze když Francie a Německo stojí bok po boku, může se Evropa stát úspěšnou skutečností," řekl Steinmeier při slavnostním otevření muzea na alsaském kopci Hartmannswillerkopf (francouzsky také Vieil Armand), kde za 1. světové války padlo na 30.000 francouzských a německých vojáků. Muzeum na kopci, kterému se říkalo "žrout lidí", má symbolizovat usmíření dvou klíčových zemí EU.

"Německo-francouzská svornost je nejpůsobivějším příkladem, co dokáže uvést ve skutečnost naše vůle po míru," prohlásil Macron.

Oba státníci navštívili někdejší zákopy a debatovali se školáky. Žroutem lidí není tento kopec - nacionalismus je žrout lidí," prohlásil Steinmeier o vrcholku v pohoří Vogézy.

Steinmeier odsoudil přehnaný patriotismus a nacionalismus. Každá generace se podle něj musí znovu učit rozlišovat mezi "ideou národa a ideologií nacionalismu". S poukazem na politické strany, jako je Alternativa pro Německo (AfD), německý prezident zdůraznil, že jedna vlast nesmí být stavěna proti druhé a jeden národ nad jiný.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Francie Německo Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy