Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Gaze se sešly desítky tisíc lidí, připomněli si Arafatu

Jásir Arafat, plným jménem Muhammad Abd al-Rahmán Abd al-Ra'úf Arafát al-Qudwa al-Husajní
Jásir Arafat, plným jménem Muhammad Abd al-Rahmán Abd al-Ra'úf Arafát al-Qudwa al-Husajní
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Gaza - Na dnešní manifestaci svolanou ke 13. výročí úmrtí někdejšího palestinského vůdce Jásira Arafata přišly desítky tisíc lidí. Mnozí nesli žluté prapory Fatahu a Arafatovy fotografie.

Je to poprvé od roku 2007, co se podobná akce v Pásmu Gazy konala. Arafat byl vůdčí silou palestinské strany Fatah, který v pásmu v roce 2007 porazil konkurenční Hamás.

Arafat zemřel 11. listopadu 2004 v nemocnici ve Francii. Palestinci tvrdí, že jej nechal otrávit Izrael, ale nemají pro to dost důkazů.

Hamás zvítězil v parlamentních volbách v roce 2006, ovšem vláda, kterou po volbách sestavil, nezískala důvěru v zahraničí a rozpadla se. Následoval konkurenční boj, v němž v Pásmu Gazy Fatah prohrál, ale ovládl samosprávu, jež řídí druhé palestinské území Západní břeh Jordánu.

Pásmo Gazy se do té doby potýkalo s izraelskou i egyptskou blokádou a Hamás byl nucen přistoupit na smíření. Vzdal se kontroly nad pásmem a předal samosprávě hraniční přechody. Jednání ale mají pokračovat, protože stále není jasné, zda se Hamás vzdá také arzenálu.

Témata:  Jásir Arafat Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) HAMÁS

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy