Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další pandemie na obzoru? Na nebezpečný virus neexistuje lék

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Kampala - V Ugandě se objevil smrtící patogen, který je podobný ebole. Tato nemoc podle vědců zabíjí 88% lidí, se kterými přijde do styku. Zatím se objevilo pouhých pět případů, ale experti bijí na poplach. Zatím se totiž na tuto nemoc nepodařila najít účinná protilátka.

Marburg krvácivá horečka (MVD) zachvátila obyvatele Ugandy. Zatím se objevilo v této zemi pouhých pět případů, avšak i to zburcovalo mezinárodní agentury první pomoci, aby poslaly své lidi do země kvůli kontrole situace.

Uganda totiž není jedinou zemí, kde se nyní vyskytuje supervirus. Podle dostupných zpráv zuří na Madagaskaru epidemie plicního moru, která je nejhorší za posledních 50 let. Kvůli ní byly varovány mimo jiné Jižní Afrika, Seychelly, Tanzánie nebo Etiopie.

Virus MVD patří do stejné rodiny virů jako obávaná ebola, která před pár lety zabila v západní Africe 11 tisíc lidí. Virus se přenáší nejen ze zvířat na člověka, v tomto směru jsou nejnebezpečnější netopýři nebo opice, ale i mezi lidmi, a to buď krví nebo pohlavními buňkami. Člověk se může nakazit i ve špinavém prostředí, kde se virus usazuje.

V Ugandě byl virus poprvé identifikován v roce 2007, o pět let později zabil deset lidí. Od té doby zabil pouze jednoho člověka. Až do tohoto roku.

Nemoc se projevuje vážným krvácením, horečkou, zvracením a záchvaty průjmu. V současné době na tuto nemoc, která se poprvé na světě objevila před padesáti lety, není lék.

Vědci v laboratořích se usilovně snaží objevit medikament, který by virus zničil, zatím proběhly některé úspěšné testy experimentálních léků na primátech.

Témata:  nemoc Afrika Uganda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy