Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční vyrovnání s EU? Brexit ještě nevyčíslil sumu, říká ministr pro brexit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr pro brexit David Davis dnes v rozhovoru pro televizi SkyNews řekl, že EU nepodmiňuje pokrok v jednáních o brexitu návrhem vyčíslení finančních závazků vůči EU ze strany Londýna.

Podle Davise EU souhlasila s postojem Londýna, že v nynější první fázi brexitových rozhovorů ještě nepředloží svou představu o finančním vyrovnání.

Británie podle Davise souhlasí s unijní představou posloupnosti rozhovorů. Vyjednávačům EU ale zástupci Londýna řekli, že před jejich vstupem do další fáze, v níž se má jednat například o nové obchodní dohodě, Británie nepředloží žádnou sumu. "My jsme řekli: Dobrá, budeme postupovat v tomto pořadí, ale nepředstavujte si to tak, že na konci dostanete číslo nebo vzorec (finančního vyrovnání). Budeme směřovat k tomu procesu, ale nebudete mít číslo nebo vzorec dříve, než postoupíme do další fáze. Oni to akceptovali," řekl Davis.

Pokud jde ale o obchodní dohodu, Davis stále věří, že může být vyjednána v dohodnutém časovém rámci. Nedávno ale naznačil, že příslušnou dohodu by Británie mohla podepsat i "nanosekundu" po brexitu, který se uskuteční 29. března 2019.

Davis dnes mimo jiné řekl, že Irsko uznává, že není možné, aby Severní Irsko po odchodu Británie z EU zůstalo v celní unii.

K brexitu se v dnešním rozhovoru na BBC vyjádřil také britský ministr životního prostředí Michael Gove. Neblokoval by prý případné rozhodnutí premiérky Theresy Mayové navýšit finanční nabídku EU v jednáních o odchodu země z EU.

Londýn dává najevo, že hodlá své finanční závazky plynoucí z členství dodržet. Otazníky ale panují například kolem dlouhodobých závazků přesahujících rok 2020, kdy končí stávající víceletý rozpočtový rámec EU. Týká se to například společných záruk za poskytnuté půjčky.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy