reklama

Rajoy jako šéf Lidové strany (PP) podpořil tamní lidoveckou stranu (PPC) před prosincovými volbami do katalánského parlamentu, které vyhlásil na 21. prosince. Zúčastnil se volebního mítinku, na němž byli představeni kandidáti jeho strany do regionálního parlamentu. "Katalánsko je Španělsko a Španělsko je Katalánsko," prohlásil Rajoy.

Vyzval místní firmy, aby Katalánsko neopouštěly. Podle agentury AFP tak už od vypuknutí krize 2400 firem učinilo. Rajoy dále vyzval Španěly, aby nebojkotovali katalánské výrobky.

Ministerský předseda také vybídl údajnou "mlčící většinu", aby v prosincových volbách odevzdala svůj hlas, a vyjádřila tak odmítavý postoj vůči odštěpení regionu od Španělska.

Když katalánský parlament 27. října vyhlásil nezávislost, centrální vláda převzala správu Katalánska a jeho vedení se rozdělilo. Část vlády s premiérem Carlesem Puigdemontem je v Belgii a čeká na soudní rozhodnutí o vydání, zbylí ministři skončili ve vazbě. Nejvyšší soud se zabývá kauzami šesti členů vedení katalánského parlamentu. Stejně jako ministrům je jim připisován pokus o vzpouru, za což je možné udělit i 25leté tresty.