Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová je ohledně budoucnosti optimistická

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Jednání o německé vládní koalici dnes večer vstoupilo do závěrečné a podle některých komentářů kritické fáze. Kancléřka Angela Merkelová připustila, že strany ještě nevyřešily některé velmi rozdílné postoje.

Právě proto nelze předvídat, kdy rozhovory skončí, ale každopádně by to mělo být během dnešní noci. Merkelová věří, že jednání její konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených přinese pozitivní výsledek.

"Máme velmi, velmi rozdílné postoje," řekla dnes kancléřka a šéfka CDU novinářům. Vyjádřila přitom naději, že dnešní jednání budou úspěšná. "Ale je to obtížný úkol," upozornila zároveň Merkelová, kterou citovala agentura Reuters.

Před večerním startem závěrečného setkání šéfů jednajících stran byly náznaky odhodlání pokusit se o kompromis patrné i u Zelených a FDP, byť oba tyto tábory jako obvykle trvají na svých základních požadavcích. Tón je nicméně podle německých médií každopádně mnohem přátelštější, než tomu bylo v předchozích dnech.

Vyjednávačka Zelených Katrin Göringová-Eckardtová podle agentury DPA prohlásila, že nadešel "den, kdy cítíme velkou zodpovědnost", neboť nakonec jde "o to nejlepší pro naši zem".

Podobně se vyjádřil i šéf FDP Christian Lindner, který dosud dával najevo, že jeho strana se případných nových voleb neobává. "Dnešek je dnem, kdy můžeme na lidi zapůsobit odvahou, energií a novým myšlením," prohlásil.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy