Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dá se brexit opět do pochodu? EU nabídne Británii ambiciózní obchodní dohodu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Brusel - EU je připravena Spojenému království nabídnout "nanejvýš ambiciózní" dohodu o vzájemných obchodních vztazích v období po brexitu v roce 2019. Podmínkou však je, že Londýn bude respektovat podmínky rozvodu.

"Evropská unie bude připravena nabídnout nanejvýš ambiciózní přístup k dohodám o volném obchodu," ujistil dnes hlavní vyjednávač Evropské unie pro brexit Michel Barnier.

V říjnu dospělo 27 hlav států a vlád zemí EU k závěru, že po pěti jednacích kolech zatím u tří základních témat první fáze brexitového vyjednávání není dostatečný pokrok. Než s Londýnem začne hovořit o budoucí podobě vztahů, chce 27 zemí EU dosáhnout alespoň základních obrysů dohody o právech občanů EU v Británii po brexitu, o irských hranicích a o finančním vyrovnání. Právě tam je zřejmě zatím dohoda nejkomplikovanější.

Bearnier dnes rovněž zdůraznil, že pro EU není preferovaným scénářem brexit bez dohody, ale je na něj připravena. "Možnost nedohody se vyskytuje v britské veřejné debatě často, ale jenom ti, kteří nevědí, nebo nechtějí vědět, jaké jsou nynější přínosy členství v EU, říkají, že nedohoda by byla pozitivní volbou," prohlásil Barnier.

Odmítl rovněž představu, že by si EU mohla ze stávajícího jednotného trhu "vybrat třešinky" a částečně v něm zůstat. "Jednotný trh je soubor čtyř nedělitelných svobod," připomněl Barnier základní svobody unijního trhu - volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy