reklama

"Jsme v procesu transformace stávající operace Active Endeavour do širší námořní bezpečnostní operace," uvedl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Plavidla této operace získají mandát ke sledování, průzkumu a dalším akcím na podporu plavidel pracujících v rámci akce EU.

Active Endeavour byla spuštěna už v říjnu 2001 jako jedno z několika opatření NATO poté, co byl po teroristických útocích na USA v září 2001 poprvé v historii aliance využit článek pět o kolektivní obraně. Cílem je sledování a obrana před teroristickými hrozbami. Podoba operace se postupně měnila a aliančním lodím v průběhu let pomáhala také plavidla jiných zemí, včetně ruských.

V reakci na migrační krizi už NATO letos vyslalo několik lodí do Egejského moře, kde pomáhají především sledovat situaci a předávají získané informace v reálném čase nejen řecké, ale také turecké pobřežní stráži a unijní agentuře Frontex. "Bylo to důležité také tím, že umožňujeme úzkou spolupráci mezi Tureckem a Řeckem, Tureckem a EU," poznamenal Stoltenberg.

Generální tajemník NATO dnes také připomněl, že počty migrantů, kteří se z Turecka dostali do Řecka v poslední době, dramaticky poklesly, agentura Frontex uvádí pokles až o 90 procent. Do popředí se tak dostávají jiné migrační trasy, především právě v centrálním Středomoří.

Aliance je kvůli této věci "v úzkém dialogu s EU", Stoltenberg o možnosti alianční podpory unijní operace Sophia hovořil také na nedávném jednání ministrů obrany evropské osmadvacítky. "Aktivně o tom přemýšlíme," podotkl dnes.