Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer podle médií skončí v čele bavorské vlády, způsobil by tak další politický otřes

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Mnichov - Bavorský premiér Horst Seehofer (CSU) podle rozhlasové a televizní stanice BR zřejmě skončí ve funkci. Nahradit by ho měl současný zemský ministr financí Markus Söder. Pod velký tlak se Seehofer dostal kvůli výsledkům zářijových parlamentních voleb.

Seehofer ale asi i nadále zůstane v čele Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové. CSU zatím tvrzení bavorského rozhlasu popírá.

"Rozhodnutí podle informací BR padlo: Horst Seehofer zůstane šéfem CSU, Markus Söder bude ministerským předsedou. Konečné rozhodnutí se má odehrát na dalším zasedání předsednictva CSU 4. prosince," napsal na twitteru bavorský rozhlas. V dalším tweetu však jasné tvrzení relativizoval, když napsal že se takovéto řešení rýsuje v poslanecké frakci CSU v bavorském parlamentu. Zatím ale prý není jasné, jestli s ním bude Seehofer souhlasit.

CSU v zářijových parlamentních volbách sice zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu, což zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách v příštím roce CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Už dlouho dopředu se mluvilo o tom, že Seehofera by v čele bavorské vlády rád vystřídal tamní ministr financí Söder, čemuž se ale šéf CSU podle pozorovatelů dosud všemi silami snažil zabránit. Pokud se skutečně výměna uskuteční, mohl by Seehofer svou politickou kariéru prodloužit ještě jako zástupce CSU ve vládě na spolkové úrovni.

Témata:  Horst Seehofer Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy