Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel a Londýn se dohodly na účtu za Brexit? Vládní činitel popřel informace médií

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský deník The Daily Telegraph na svém webu píše, že britští a unijní vyjednavači dosáhli rámcové dohody ohledně účtu za odchod Británie z Evropské unie. Odvolává se přitom na a zdroje z obou stran. Představitel britské vlády, který hovořil pod podmínkou anonymity, ale v rozhovoru s agenturou Reuters tvrzení listu zpochybnil.

Také britské ministerstvo pro brexit odmítlo zprávu pro agenturu AFP potvrdit, obdobně se podle AFP vyjádřila i Evropská komise. "Intenzivní jednání mezi Spojeným královstvím a Evropskou komisí tento týden pokračují v Bruselu. Pokoušíme se dosáhnout dohody," uvedlo ministerstvo pro brexit.

Podle EU musí Británie před vystoupením zaplatit za finanční závazky pocházející z dřívějších společných rozhodnutí osmadvacítky. Výše "rozvodového vyrovnání" je jedním z hlavních sporných bodů ve stagnujících rozhovorech o brexitu, dohoda kolem finančních závazků Londýna by podle The Daily Telegraph mohla znamenat průlom.

Zdroje z Británie i unie listu The Daily Telegraph sdělily, že konečný účet bude ve výši 45 až 55 miliard eur (1,1 bilionu Kč až 1,4 bilionu Kč). Konečná částka má podle listu záviset na výpočtu obou stran na základě "dohodnuté metodologie".

Londýn dostal od předsedy Evropské rady Donalda Tuska na finalizaci rozvodového účtu a plánu v otázce režimu hranice s Irskem čas do začátku prosince. V polovině prosince pak má o britské nabídce rozhodnout summit evropských lídrů, který může případně posunout vyjednávání o brexitu do fáze rozhovorů o budoucích obchodních vztazích.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Související

Aktuálně se děje

26. září 2024 15:27

Jiřina Bohdalová se poprvé ozvala z nemocnice. Naznačila, jak dlouho v ní ještě bude

Z nejhoršího už má být Jiřina Bohdalová venku, ale i s ohledem na její věk si Češi stále dělají o slavnou herečku starosti. Ona sama naznačila, jak dlouho ještě bude trvat její hospitalizace. Lékaři zároveň prozradili, co přesně jí diagnostikovali. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy