Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o brexitovém účtu se blíží? Bude do prosincového summitu, věří vyjednavač EU

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel/Londýn/Berlín - V úterý se v tisku objevily spekulace, že Británie a EU dosáhly rámcové dohody ohledně účtu za brexit. Hlavní vyjednávač unie Michel Barnier doufá, že do summitu v polovině prosince bude možné dosáhnout dohody s Londýnem o finančních podmínkách britského odchodu z Evropské unie.

Barnier se má příští pondělí setkat s britskou premiérkou Theresou Mayovou a předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Unijní summit, který má mimo jiné rozhodnout o začátku diskuse s Londýnem o budoucích obchodních a dalších vztazích Británie s EU, je svolán na 14. a 15. prosince.

Podmínkou pro posun rozhovorů s Brity do další fáze je, aby nastal pokrok v jednáních Londýna s EU o finančním vyrovnání a také o režimu na irské hranici a o právech občanů EU v Británii po jejím odchodu z unie.

Výše "rozvodového vyrovnání" byla dosud patrně hlavním kamenem úrazu stagnujících rozhovorů o brexitu. "Doufám, že budu moci informovat Evropskou radu o tom, že jsme mezitím dokázali vyjednat dohodu," prohlásil dnes Barnier.

Zároveň odmítl spekulace, že obě strany se už předběžně na výši brexitového účtu dohodly. Podle zdrojů listu The Daily Telegraph má Británie unii zaplatit 45 až 55 miliard eur (1,1 bilionu Kč až 1,4 bilionu Kč).

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy