Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež odletěl z Barmy do Bangladéše, o utlačovaných Rohinzích se veřejně nesměl zmínit

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Dháka - Papež František ukončil historickou návštěvu buddhistické Barmy. V projevech vyzýval k respektování práv všech etnických skupin v zemi. Téma uprchlické krize, během níž uteklo 620.000 muslimských Rohingů, bude také ústřední součástí papežovy návštěvy Bangladéše, kam dnes přicestoval.

O to, aby veřejně nezmiňoval termín Rohingové, který je buddhistickou většinou v Barmě zapovězen, papeže předem požádali barmští katoličtí duchovní. Měli obavy, že by papežovo poukazování na Rohingy mohlo vyvolat odvetu vůči křesťanské menšině ze strany barmské armády. Papežovy výzvy na podporu spravedlnosti, lidských správ a respektu ke všem ale byly obecně vnímány ve vztahu k Rohingům, uvedla agentura Reuters.

Papežův mluvčí Greg Burke ve středu hlavu katolické církve hájil a zdůraznil, že jeho morální autorita tím neutrpěla a že pouhá papežova přítomnost v zemi přilákala pozornost k tamní uprchlické krizi.

Závěrečná tisková konference v Rangúnu ale podle Reuters jen ukázala, jak problematickou otázku téma Rohingů pro papeže představovalo. Mluvčí Burke řekl, že papežovo rozhodnutí nemluvit o Rohinzích nijak nesnižuje váhu jeho dřívějších výroků. Papež letos v létě otevřeně vyjádřil obavy o "osud rohingských bratří" a poukázal na jejich utrpení.

Papež dnes návštěvu Barmy ukončil mší, kterou sloužil pro mladé katolické věřící v katedrále v centru největšího barmského města Rangún. Pak odletěl do bangladéšské metropole Dháky, kde se má v pátek sejít i s rohingskými uprchlíky.

Bangladéš, kde papež setrvá do soboty, doufá, že návštěva hlavy katolické církve pomůže zvýšit tlak na mezinárodní společenství a najít trvalé řešení rohingské otázky. Papež nemá v plánu podívat se do uprchlických táborů, kde Rohingové žijí, ale sejde se s nimi v pátek v rámci mezináboženského setkání v Dháce.

Významný bangladéšský list The Daily Star v dnešním úvodníku napsal, že je "trochu zklamán" tím, že papež o krizi otevřeně v Barmě nemluvil. "Vzhledem k tomu, že papež František je znám jako obhájce utlačovaných, doufáme, že bude otevřeně kritizovat pokračující pronásledování Rohingů během své velmi významné návštěvy naší země," dodal list.

Témata:  Papež František Bangladéš Barma

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy