Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při násilí v Jižním Súdánu zemřelo dalších 19 lidí

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Juba - Jižní Súdán dál sužuje mezikmenové násilí, které si téměř každý den vyžádá lidské životy. Při konfliktu ve státě Jezera dnes bylo zabito nejméně 19 lidí, informovala agentura DPA.

Podle tohoto činitele šlo o další z ozbrojených střetů mezi příslušníky etnické skupiny Dinka, k níž patří prezident Salva Kiir, a kmene Nuerů viceprezidenta Rieka Machara. Mezi mrtvými je šest žen a sedm dětí. Kromě toho jsou hlášeny dvě desítky zraněných.

Stalo se tak dva dny poté, co v jihosúdánském centrálním státě Jonglei zemřelo podle zdrojů OSN při vzájemných útocích nejméně 45 lidí, včetně šesti osob pracujících pro mezinárodní organizace.

Ministr informací státu Jonglei Jocab Akech Deng k tomu ve středu řekl, že šlo o odvetný útok ozbrojenců z kmene Murle, kteří zabili 20 mužů, 22 žen a jedno dítě ve vesnici Duk Payel. Podle něj se pachatelé mstili kmeni Dinka Bor za krádež dobytka a únosy dětí.

Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V zemi zuří občanská válka od roku 2013, kdy se prezident Kiir rozešel s viceprezidentem Macharem. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici dohody o příměří, boje ale nepřestaly.

Témata:  Jižní Súdán

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy