Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předávání Nobelovy cenu za mír se kvůli výherci nezúčastní jaderné mocnosti

Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Foto: Nobel Media AB

Oslo - V rozporu s tradicí se letos velvyslanci tří jaderných mocností - Spojených států, Francie a Británie - nezúčastní slavnostní ceremonie u příležitosti předání Nobelovy ceny za mír. Podle agentury AFP to dnes sdělil norský Nobelův institut.

Ocenění letos získala Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN). Už v říjnu jaderné mocnosti vyjádřily přesvědčení, že činnost ICAN dosažené pokroky v jaderném odzbrojování spíše ohrožuje.

"Jsme zklamaní, že tam velvyslanci Spojeného království, Spojených států a Francie nebudou," řekla dnes agentuře AFP ředitelka ICAN Beatrice Fihnová. Podle ní by měly zmíněné země "oslavit práci občanské společnosti" v boji proti světu bez jaderných zbraní. Organizace Nobelovu cenu za upozorňování na nebezpečí jaderných zbraní dostala na počátku října.

ICAN je světovou koalicí nevládních organizací, které usilují o naplnění úmluvy o zákazu jaderných zbraní, již letos v červenci na půdě OSN podpořilo 122 států. Mocnosti, které disponují nukleárními zbraněmi, ale také například Česká republika, však jednání bojkotovaly. Jaderné mocnosti poukazují na to, že cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Washington, Londýn a Paříž informovaly norský Nobelův výbor, že se slavnostního předání Nobelovy ceny za mír 10. prosince v Oslu nezúčastní jejich velvyslanci, ale pouze nižší diplomaté. Ve stejný den, na výročí úmrtí Alfreda Nobela, se budou předávat i zbylé Nobelovy ceny - za lékařství, chemii, fyziku, literaturu a ekonomii. Tato slavnostní ceremonie se uskuteční ve stockholmské radnici.

Témata:  Nobelova cena USA Francie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy