Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

WHO zveřejnila statistiky: Dožíváme se delšího věku, nejlépe je na tom Afrika

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington – Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila zprávu Statistiky světového zdraví, která ukázala, že se průměrný věk dožití zvedl o pět let. Více informací přinesl server Voice of America.

WHO ve zprávě uvádí, že se průměrný věk dožití mezi lety 2000 a 2015 zvýšil o pět let, což je nejvyšší nárůst od 60. let minulého století. WHO ale varuje, že stále existují velké rozdíly jak v rámci států, tak i mezi státy.

Největší kontrast je podle serveru vidět mezi 12 vyspělými zeměmi, kde se lidé dožívají 82 let a více, a 22 rozvojovými zeměmi, kde lidé umírají před 60. rokem svého života.

Nejvyšší věk dožití je podle zprávy ve Švýcarsku, na Islandu, v Austrálii, Švédsku a Izraeli. Naopak nejnižší je v Čadu, Pobřeží slonoviny, Středoafrické republice, Angole a Sierra Leone.

Ačkoliv africké země obsadily poslední příčky, podle zprávy právě na tomto kontinentu došlo k největšímu zlepšení – věk dožití se zvýšil o 9,4 roku na 60 let. Podle WHO k tomuto zlepšení došlo zejména díky zlepšení šance novorozenců na přežití, pokrokům v boji proti malárii a rozšíření lékům na HIV.

Rozdíl mezi věkem dožití v Evropě a Africe v současnosti činí 17 let. Zpráva také potvrzuje, že ženy se dožívají více let ve všech světových zemích. „Celkově se ženy dožívají téměř 74 let, což je o více než čtyři a půl roku déle než muži," dodává server.

Témata:  WHO zdraví lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy