Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdské milice mají další vítězství, osvobodily od IS východ syrské provincie

Armáda Kurdů
Armáda Kurdů
Foto: cabinet.gov.krd

Damašek - Kurdsko-arabské milice SDF zcela osvobodily východní část syrské provincie Dajr az-Zaur od radikálů z organizace Islámský stát.

Oznámila to dnes nejsilnější skupina z koalice SDF kurdská milice YPG.

Mezinárodní koalice a Rusko při bojích poskytly "leteckou a logistickou podporu, rady a koordinovaly pozemní operace", uvedl na dnešní tiskové konferenci mluvčí YPG. Projevil také přání s oběma velmocemi více spolupracovat při obraně osvobozených území.

Americký ministr obrany James Mattis v sobotu oznámil, že Spojené státy mění svou strategii v Sýrii: budou se nyní zaměřovat na udržení území a nebudou nadále vyzbrojovat kurdské milice YPG.

Na posledním z bodů se minulý týden telefonicky dohodli americký prezident Donald Trump a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan. Turecko považuje milice YPG za teroristy. Podezírá je z úzké spolupráce se Stranou kurdských pracujících (PKK), která již tři desetiletí vede boj proti Ankaře.

Témata:  Sýrie Kurdové Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy