Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peníze britských poplatníků jsou v Sýrii zneužívány, dostaly se k extremistům, varuje BBC

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Londýn - Británie je jednou ze šesti zemí, které přispívají na podporu Svobodné syrské policie (FSP). Nyní vyšlo najevo, že peníze zřejmě končily v rukou extremistů. Londýn proto program zastavil.

Organizace Adam Smith International (ASI), která program řídí, obvinění popírá. "Využili jsme peníze daňových poplatníků k aktivitám určeným proti terorismu a k zajištění bezpečnosti Syřanů," sdělil její mluvčí.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v dubnu oznámil, že Británie poskytne čtyři miliony liber (116 milionů Kč) do fondu, ze kterého jsou jednotky FSP placeny.

Svobodná syrská policie má zajišťovat pořádek v oblastech, kde je přítomna opozice - v provinciích Halab (Aleppo), Idlib a Dará. Jednotky FSP nemají mít zbraně a nesmějí spolupracovat s extremisty.

Tým BBC ale upozornil na případ policejní stanice v Idlibu, kde mělo sloužit 57 policistů. Když tam ale lidé z ASI loni v září dorazili, nenašli ani jednoho. ASI tvrdí, že policisté na místě byli při další kontrole. Výplata mezd ale byla zastavena. ASI ví také jen o minimu případů, kdy na výplatních listinách zůstaly mrtvé osoby.

Oblasti, o nichž se v dokumentu hovoří, kontroluje povstalecká skupina Núr ad-Dína Zinkího, k níž údajně proudí část peněz vypláceným FSP. Skupina za to policejním stanicím zajišťuje bezpečnostní podporu. Policisté prý spolupracují se soudy, které podléhají extremistické skupině napojené na Al-Káidu. Existují případy odsouzení k smrti za homosexualitu. Spolupráce FSP se prokázala při ukamenování dvou žen.

Vládní mluvčí řekl, že vláda posuzuje obvinění ze spolupráce policistů s teroristickými skupinami "mimořádně vážně" a že ministerstvo zahraničí program pozastavilo, dokud se obvinění nevyšetří.

Témata:  Sýrie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy