Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn a Dublin se dosud nedohodly na severoirské hranici

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Dohoda mezi Londýnem a Dublinem ohledně režimu na irské a severoirské hranici po brexitu stále není na světě. Vláda v Dublinu požaduje garance, že hranice zůstane propustná, jinak hrozí, že bude blokovat zahájení rozhovorů o budoucích vztazích Británie a evropské sedmadvacítky.

Irská státní tajemnice pro evropské záležitosti Helen McEnteeová v rozhlasové stanici BBC Radio 4 nicméně, že bylo dosaženo určitého pokroku. Britská premiérka Theresa Mayová se má přitom už dnes sejít s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a seznámit ho s definitivními návrhy Londýna na řešení tři klíčových otázek první fáze jednání o brexitu. Hraniční režim je jednou z nich.

Země sedmadvacítky dále žádají alespoň rámec dohody o způsobu vyrovnání britských finančních závazků vůči unii a zajištění práv občanů EU po brexitu. Teprve až bude v těchto otázkách dosaženo "dostatečného pokroku", chtějí dát země zelenou vyjednávání o budoucí podobě vzájemných vztahů, včetně obchodních otázek klíčových pro Brity.

"Věřím, že směřujeme k většímu a dostatečnému pokroku, ale ještě tam nejsme. Dnes ráno se sejde vláda, aby vyhodnotila, v jaké fázi se nacházíme," dodala McEnteeová. Irský ministr zahraničí Simon Coveney později podle agentury Reuters nevyloučil, že průlom by mohl nastat ještě dnes.

Předseda Evropské rady Donald Tusk před několika dny uvedl, že EU odmítne britskou žádost o zahájení druhé fáze brexitových jednání, pokud nebude Irsko spokojeno s návrhem Spojeného království na budoucí podobu režimu na společné hranici obou zemí.

Témata:  Brexit Velká Británie Irsko

Související

Aktuálně se děje

26. září 2024 19:37

Mark Zuckerberg revolučními Ray-Ban AI brýlemi mění vaření i učení jazyků!

Mark Zuckerberg nedávno představil revoluční druhou generaci chytrých brýlí Ray-Ban, které jsou nyní vybaveny pokročilou umělou inteligencí. Tyto brýle nabízejí nové funkce, které mění způsob, jakým komunikujeme, učíme se jazyky a dokonce i vaříme.

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy