Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o brexitu mezi Bruselem a Londýnem je do summitu pořád možná, říká Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Šéf Evropské rady Donald Tusk nadále věří, že se do summitu Evropské unie v polovině prosince podaří dojednat s Británií podmínky jejího odchodu z Evropské unie, aby bylo možné zahájit rozhovory o podobě budoucích vztahů.

Tusk to po dnešním jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou, kdy se nepodařilo dosáhnout průlomu, napsal na twitteru. Uvedl také, že byl v úterý připraven doplnit vnitrounijní programové body k jednáním o budoucnosti vztahů s Británií, ale že Londýn a Evropská komise požádaly o více času. "Bude to časově velmi napjaté, ale dohoda na prosincovém summitu je stále možná," napsal Tusk.

Pokud EU s Londýnem dosáhnou ve všech klíčových oblastech shody, je pravděpodobné, že summit příští týden v pátek rozhodne vyjednávání s Británií posunout směrem k budoucím vztahům.

Vedle finančního vyrovnání, tedy způsobu vypořádání závazků Británie jako člena EU, a práv občanů, kde je hlavní spornou věcí role Evropského soudního dvora, je třetí klíčovou záležitostí budoucí režim na hranicích mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Témata:  Brexit Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy