reklama

Novinářům to dnes řekl generální tajemník aliance Jens Stotenberg poté, co ministři zahraničí členských zemí ve čtvrtek večer debatovali o současné podobě vztahů mezi NATO a Ruskem.

Podle Stoltenberga všichni přítomní podpořili obě části souběžného přístupu, který aliance nyní vůči svému východnímu sousedovi uplatňuje, tedy posilování obrany východního křídla a snaha o smysluplný politický dialog. "Věříme, že silná obrana, schopnost odstrašení a předpověditelnost našich kroků jsou nejlepším základem pro politické angažmá s Ruskem," poznamenal dnes generální tajemník aliance.

Poslední schůzka Rady NATO-Rusko, která se uskutečnila před měsícem, ale v zásadě jen ukázala, že mezi oběma stranami dál panují hluboké rozpory. O trvající dialog s ruskou stranou se podle diplomatů snaží z členských zemí aliance dál především Německo.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ČTK řekl, že schůzka Rady NATO-Rusko by se měla odehrát zřejmě ve druhé polovině června poté.

"Je třeba vybrat témata, která jsou v NATO vyjasněná, a je šance na určitou reciprocitu. Tedy, že i pro nás bude mít smysl to téma s Ruskem zvednout a posune nás v něčem dopředu," podotkl Zaorálek. Jedním z témat by tak velmi pravděpodobně bylo dění na Ukrajině.

Podle Zaorálka má současné ochlazení ve vztazích má své příčiny v ruské vnitřní politice. "Tudíž to není něco, co by se v krátké době změnilo. Tudíž i my musíme budovat určité dlouhodobé strategie," poznamenal.