Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO o hrozbě Ruska a IS: Budeme bojovat, máme nový přístup

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Washington – Otázka významu a důležitosti NATO je v posledních měsících opakována častěji než kdy dříve. Americký server Voice of America nyní s odkazem na vysoké představitele NATO uvádí, že se aliance rozhodla pro nový přístup k hrozbě Ruska a Islámského státu.

Generál Joe Dunford, vysoký představitel NATO i armády Spojených států, během summitu náčelníků Generálního štábu zemí NATO uvedl, že členské země mají nyní společný pohled na situaci a bezpečnostní otázky.

„Myslím si, že toto setkání bylo mnohem produktivnější, než to v únoru. Bylo dosaženo společného porozumění problémů na jihu a na východě," sdělil Dunford novinářům.

Dunford a generál Martin Dempsey po předchozích setkání náčelníků štábu vyjádřili nespokojenost ohledně neshod, zda by se mělo NATO prioritně soustředit na hrozbu ruské agrese na východě, nebo na hrozbu bojovníků Islámského státu na jih od NATO.

Jak server uvádí, lídři z USA naléhali na členské státy, aby souhlasily se soustředěním se na oba problémy zároveň. Podle Dunforda se to nyní podařilo.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) USA Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy